Leeuwarder nieuws

Ook bieb in Aldlân helpt scholieren met werkstukken en spreekbeurten

Ook bieb in Aldlân helpt scholieren met werkstukken en spreekbeurten

Leeuwarden, 30 september - Vanaf 18 oktober kunnen ook kinderen in Bibliotheek Aldlân begeleiding krijgen bij het maken van hun werkstuk of spreekbeurt. Bibliotheek Bilgaard is hier anderhalf jaar geleden mee begonnen. Wegens groot succes start Bibliotheek Aldlân nu ook met deze begeleiding.


Bijzonder aan de begeleiding is dat de bibliotheek niet alleen helpt bij het zoeken naar informatie, maar ook helpt bij het bedenken, maken en presenteren van het werkstuk of de spreekbeurt. De dienstverlening is ontstaan uit de waarneming dat veel scholen beperkt hulp bieden bij het maken van werkstukken en spreekbeurten. Voor de bibliotheek is deze dienstverlening een goede gelegenheid om mediawijsheid te vergroten en kinderen in het traject te ondersteunen. De werkstuk- en spreekbeurtbegeleiding is geschikt voor kinderen in groep 6, 7 en 8 van de basisschool. Kinderen die interesse hebben in de begeleiding kunnen elke maandag- en dinsdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur terecht in Bibliotheek Aldlân of Bibliotheek Bilgaard. Uiteraard is deze dienstverlening van de bibliotheken gratis.

 
Dienstverlening en samenwerking
De dienstverlening maakt hierbij gebruik van elementen uit de Bibliotheek van 100 talenten, mediawijsheid en het retailprincipe van de Customer Life Cycle. Voor zoekvaardigheden is niet veel aandacht op scholen. Ook voor het structuren van informatie en het oefenen van spreekbeurten is niet altijd ruimte. In de praktijk wordt dit aan de ouders overgelaten. In sociaal zwakkere wijken zoals Bilgaard kunnen ouders deze ondersteuning vaak niet bieden. De bibliotheek werkt met de werkstuk- en spreekbeurtbegeleiding nauw samen met de basisscholen in de wijken.

Werkwijze
De bibliotheekmedewerker onderzoekt aan de hand van een vragenlijst samen met het kind waar de interesses van het kind liggen, maar laat de keuze aan het kind over. Bij het zoeken naar informatie maakt de bibliotheekmedewerker met het kind een aanzet voor een zoekstrategie. Elke zoektocht begint bij de boeken in de bibliotheek. Bij het zoeken op internet helpt de bibliotheekmedewerker om internet op een goede manier te gebruiken. Veel kinderen overschatten hun vaardigheden en kunnen moeilijk onderscheid maken in kwaliteit van de informatie. Structureren van de gevonden informatie is voor de meeste kinderen erg lastig. De bibliotheekmedewerker helpt om een goede volgorde aan te brengen en helpt bij het gebruik van eigen woorden – vaak een eis van scholen. Kinderen zijn vaak zenuwachtig voor een spreekbeurt. In de bibliotheek kunnen ze samen met de bibliotheekmedewerker oefenen. Om het helemaal af te maken kunnen werkstukken kunnen uiteraard geprint en gebonden worden in de bibliotheek.

30-9-2010 14:44 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws