Zondag 3 oktober - Eerste Onze Lieve Vrouwe processie sinds 1578

Leeuwarder nieuws

Zondag 3 oktober - Eerste Onze Lieve Vrouwe processie sinds 1578

LEEUWARDEN, 30 september - Het is in 1578 voor het laatst gebeurd, maar op 3 oktober wordt de traditie weer opgepakt: een plechtige processie over de openbare weg in Leeuwarden, waarin het vijf eeuwen oude beeldje Onze Lieve Vrouwe van Leeuwarden wordt meegedragen. Ook is er dat weekend een tentoonstelling van Mariabeelden en -iconen te zien in de Mariakapel van de Sint Dominicuskerk.


Het is volgens de Leeuwarder Titus Brandsmaparochie dit jaar precies vijfhonderd jaar geleden dat voor het eerst melding werd gemaakt van het 77 centimeter hoge houten beeldje, dat nu in een kapel in de Sint Dominicus wordt bewaard.

In de zestiende eeuw stond Onze Lieve Vrouwe van Leeuwarden in de Sint Vituskerk op het Oldehoofsterkerkhof. Mensen kwamen van heinde en ver om een blik te kunnen werpen op het beeld, dat miraculeus zou zijn.

De processie vertrekt om 15.30 vanaf het Bonifatiusplein bij de Bonifatius. Vandaar gaat het over een gedeelte van de oude processieroute naar de St. Dominicuskerk: Voorstreek, Nieuweburen, Monnikemuurstraat, Jacobijnerkerkhof, Gr. Kerkstraat, Oldehoofsterkerkhof, St.Vituskerk (waar waarschijnlijk even gepauzeerd wordt) daarna via de Torenstraat en Vrouwenpoort en via de Harlingerstraatweg en Westerparkstraat naar de standplaats van het Beeld van Onze Lieve Vrouwe van Leeuwarden, de St. Dominicuskerk. Aankomst 16.30 u.. Hier zal dan aansluiten nog een "Plechtig Lof" plaatsvinden met medewerking van Mgr. de Korte, Bisschop van Groningen-Leeuwarden.

Tentoonstelling Mariabeelden
Het eerste weekend van oktober is er ook een tentoonstelling te bezichtigen van ruim honderd Mariabeelden en Maria-iconen in de Mariakapel van de St. Dominicuskerk. Deze zijn merendeels afkomstig van parochianen van de Titus Brandsma Parochie in Leeuwarden.

Het doel is Mariabeelden uit de verborgenheid van de huiskamer te halen en te horen welke betekenis Maria voor mensen heeft.

De beelden hebben voor de mensen een grote emotionele waarde, zijn soms op een bijzondere manier in hun bezit gekomen  en gaan vaak een leven lang met hen mee.  Het blijken persoonlijke, hartverwarmende, inspirerende verhalen te zijn.

Deze zestig verzamelde verhalen hebben we gebundeld in een prachtig boekje en verluchtigd met meer dan 130 kleurenfoto’s van de diverse Mariabeeltenissen. Het is verrassend te lezen dat zowel vrouwen als mannen ook in deze tijd door Maria worden geïnspireerd en uit die relatie kracht, troost en bemoediging putten.

Op zaterdag 2 oktober om 15.00 uur wordt de tentoonstelling geopend.

Openingstijden:
Zaterdag 2 oktober van 16.00 tot 21.00 uur (behalve tijdens  de avondmis, van 19.00 uur)
Zondag   3 oktober van 10.30 tot 19.00 uur
(behalve tijdens  Mariaprocessie  en  Marialof  van 15.00 tot 17.30 uur)


Bron: Titus Brandsma Parochie


 

30-9-2010 15:13 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws