Wethouder Henk Deinum -  ‘Binnenstad is het goud in onze handen’

Leeuwarder nieuws

Wethouder Henk Deinum - ‘Binnenstad is het goud in onze handen’

LEEUWARDEN, 27 december 2011 -  Op 15 december werd in Leeuwarden het vernieuwde winkelcentrum Zaailand officieel geopend. Volgend jaar opent daar een nieuw Fries Museum haar deuren voor het publiek. Rondom de Tweebaksmarkt  wordt ook volop vernieuwd en straks volgt het Harmoniekwartier. Een interview met een enthousiaste wethouder Henk Deinum.


“Natuurlijk, er is veel discussie en scepsis geweest over de plannen op en rond het Zaailand. Het gaat dan ook om 120 miljoen euro en zelfs ik had hier en daar wat bedenkingen over met name het plein. Maar als je nu kijkt naar wat er gepresteerd is en wat er nog aan zit te komen, dan wordt het iedereen toch wel duidelijk dat dit project een geweldige opkikker is voor de hele stad!”, zegt wethouder Henk Deinum enthousiast.  “Ik kan niet wachten tot het helemaal klaar is!”


“Men verwijt mij wel eens dat ik te positief ben”, vervolgt Deinum. “Maar ik wil gewoon vooruit met Leeuwarden en daarom heb ik flinke ambities. Kijk: hoe het niet moet, dat weten we allemaal wel. Laten we daarom samen zoeken en werken aan hoe het wel moet. Hoe we onze mooie stad in alle opzichten nog mooier, slimmer en sterker  kunnen maken.” En de stad heeft volgens Deinum alle kansen om zichzelf ook landelijk te profileren. “Daarbij is de historische binnenstad het goud in onze handen. Het vernieuwde winkelcentrum Zaailand,  het nieuw Fries Museum, de ontwikkelingen aan de Tweebaksmarkt en het straks nieuwe Harmoniekwartier: de parels van de stad gaan glimmen!”

Formule
Het vernieuwde winkelcentrum Zaailand is de spil in een www-formule van werken, wonen en winkelen. “En die gedachte komt goed uit de verf. Er moet nog wel een aantal winkelunits worden verhuurd en woningen verkocht, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.” Reeds gevestigde winkeliers en ondernemers in het gebied zijn net als Deinum optimistisch, maar moesten wel twee jaar bouwellende over zich heen laten komen.  “Samen met de crisis kregen ze dubbel klappen. Gelukkig heeft ons nadeelcompensatiefonds een goede rol vervuld en komt na de oplevering de meerwaarde van het project in zicht: de investering moet vanaf nu gaan renderen.”

Bekroning
Deinum vindt dat de ambities van Leeuwarden bekroond moeten worden. “In 2015 willen we Beste Binnenstad van Nederland worden en ik geloof er in dat wij steden als Maastricht, Zwolle en Utrecht, weliswaar niet de minsten, kunnen verslaan. En in 2018 willen we zelfs Culturele Hoofdstad van Europa zijn. In aanloop hebben we nog wel wat mooie uitdagingen om onze kansen te versterken. Ik noem er een paar: de invulling van de Blokhuispoort, het verder versterken van de aanloopstraten in het centrum onder de vlag van Binnenstad Boppe, het project Kloppend Hart waarin architecten, ontwikkelaars en ondernemers naar inspirerende ideeën wordt gevraagd, onze gaming-industrie, de kenniscampus van NHL en Stenden, het unieke karakter van de kennis van watertechnologie bij Wetsus, de 1,5 miljard die we gaan steken in infrastructurele bereikbaarheid van de stad en digitale verbindingen. Stuk voor stuk zijn dit voorbeelden van hoe Leeuwarden zichzelf als het ware opnieuw uitvindt!”

Verbinding
In het bereiken van doelen typeert Deinum het leggen van verbindingen als cruciaal. “Samenwerking is een sleutelwoord. Overheid, ondernemers en kennisinstellingen moeten in co-creatie werken aan een toekomst waarin Leeuwarden floreert als een soort Florence. Daarbij moeten we als Leeuwarders wel de trots uitstralen die bij een hoofdstad past. We moeten dus niet alleen goed zijn, maar dat ook durven vertellen!”

27-12-2011 10:34 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws