Leeuwarder nieuws

Industriële hennepkwekerij met 3000 planten ontmanteld in Hurdegaryp

Industriële hennepkwekerij met 3000 planten ontmanteld in Hurdegaryp

HURDEGARYP, 30 december 2011 - De politie heeft donderdagmiddag in een leegstaande boerderij aan de Rijksstraatweg een grote industriële hennepkwekerij ontmanteld. Tijdens de ontmanteling werden vijf inwoners van Groningen tussen de 22 en 33 jaar aangehouden. De aangetroffen hennep in de kwekerij had een straatwaarde van zo’n 600.000 euro.Gestolen vrachtauto met daarop gestolen tractoren
Bij de politie kwam donderdagochtend een melding binnen dat op de Hannelswei in Burgum een gestolen vrachtauto geparkeerd stond met daarop onder andere gestolen tractoren. Zowel de vrachtauto als de tractoren waren onlangs in Noord Holland ontvreemd. Ook zou een deel van de buit zich bevinden in een boerderij aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Agenten gingen naar de Hannelswei en troffen daar de gestolen vrachtauto aan. Op de vrachtauto stonden echter geen tractoren. Wel werden een 19-jarige inwoner van Scharwoude en een 25-jarige inwoner van Avenhorn aangehouden. Het duo zat in de gestolen vrachtauto. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De gestolen vrachtauto werd in beslag genomen.

 

Vijf hennepkwekers aangehouden

Nadat het onderzoek op de Hannelswei in Burgum was afgerond, gingen de agenten naar de boerderij aan de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Het was de agenten bekend dat de boerderij niet werd bewoond en dus leegstond. Echter toen ze om het woongedeelte liepen zagen ze een aantal personen binnen. Drie van hen sloegen direct op de vlucht en renden de weilanden in. In het woongedeelte werden vervolgens twee inwoners van Groningen aangetroffen. De agenten gingen in de boerderij zoeken naar de gestolen tractoren. Die werden echter niet gevonden, wel een grote industriële hennepkwekerij met zo’n 3.000 planten. De beide Groningers werden aangehouden. Al snel kwam het bericht dat de drie andere Groningers op de Stateheide in Noardburgum waren aangehouden. Een getuige had het trio door de weilanden zien lopen en vertrouwde het niet. De man waarschuwde de politie en gaf daarbij de looprichting van het trio door. Het was duidelijk te ruiken dat de drie uit de hennepkwekerij afkomstig waren. Alle vijf hennepkwekers werden naar het politiebureau gebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

 

Ontmanteling hennepkwekerij

In de boerderij ontdekten de agenten diverse ruimtes waar hennep werd gekweekt en gedroogd. In totaal stonden er 3.000 hennepplanten met een straatwaarde van zo’n 100.000 euro. Ook lagen in de droogruimtes tientallen kilo’s gedroogde hennep met een straatwaarde van zo’n 500.000 euro. Alle apparaat, planten en gedroogde hennep werd in beslag genomen en vernietigd. Ook namen de agenten een auto van de hennepkwekers in beslag. Een medewerker van het elektriciteitsbedrijf constateerde dat de stroom voor de kwekerij illegaal werd afgetapt. De medewerkers van afvalverwerker Omrin zijn uren in de weer geweest om de industriële hennepkwekerij te ontmantelen.

 

Aanhouding voor heling tractor

Tijdens de ontmanteling van de kwekerij aan de Rijksstraat stelden een aantal agenten een nader onderzoek in om de zes gestolen tractoren te vinden. Daarbij gingen ze naar een bedrijf in Dokkum en Westergeest, In Dokkum werden geen tractoren aangetroffen. Op de Beintemawei in Westergeest was het echter wel raak. Daar vonden de agenten op een terrein van een bedrijf één van de gestolen tractoren. De tractor werd in beslag genomen en een 56-jarige inwoner van Dokkum werd aangehouden op verdenking van heling. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

 

Bron: politie Fryslân

30-12-2011 11:54 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws