Vroegmiddeleeuwse fibula Wijnaldum heeft rode granaten uit India

Leeuwarder nieuws

Vroegmiddeleeuwse fibula Wijnaldum heeft rode granaten uit India

LEEUWARDEN, 27 november 2012 - De fibula van Wijnaldum uit de vroege middeleeuwen heeft Aziatische roots. Dat is de uitkomst van een high tech onderzoek in het Louvre in Parijs. Experts stelden vast dat het topsieraad uit de Fries Museumcollectie is ingelegd met rode granaten die afkomstig zijn uit India.


Metingen met protonenversneller
In het Parijse laboratorium - het Centre de recherche et de restauration des musées de France (C2RMF) - is de fibula onder een protonenversneller (AGLAE: Accélérateur Grand Louvre d'Analyse Elémentaire) gelegd. Dit supermoderne en unieke apparaat kan de chemische samenstelling van de granaat meten. De fibula van Wijnaldum heeft het spectaculaire aantal van ruim 300 granaatstukjes. Analyse van de metingen laat zien dat het om almandijn (type granaat) gaat en dat het uit India komt.


Groot netwerk
Nelleke IJssennagger, conservator terpenarcheologie licht toe: ‘ Een bijzondere ontdekking. Vaak denken we dat Friesland een wat geïsoleerd gebied was. Dit onderzoek bewijst dat het in de vroege middeleeuwen deel uitmaakte van een veel groter netwerk. Een netwerk dat van Friesland tot India reikte.’

De fibula of mantelspeld werd in de zevende eeuw gebruikt om een mantel dicht te houden. Daarnaast was het sieraad een statussymbool. Het eerste en grootste deel (de voetplaat) van dit topstuk is in 1953 gevonden in Wijnaldum. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw zijn daar nog tien kleinere fragmenten bij gevonden. In 2009 is een belangrijk ontbrekend fragment ontdekt. Hiermee kon de afbeelding op de kopplaat ontcijferd worden. Bij de opening van het Fries Museum in september 2013 is de fibula voor het publiek te zien.

Onderzoek Rijksmuseum van Oudheden
Naast de fibula zijn ook twee andere vroegmiddeleeuwse objecten uit het Fries Museum op bezoek geweest in Parijs: een fibula uit Aalsum en een zwaardknopje uit Ezinge. Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden leidt het onderzoek en werkt nauw samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ook zijn objecten uit Maastricht, Wijchen en Rijnsburg geanalyseerd. Het RMO doet het onderzoek als voorbereiding op een tentoonstelling over de vroege middeleeuwen eind 2013. Het maakt deel uit van het overkoepelende Europese CHARISMA-project. Binnen dit project zijn al honderden objecten met granaat geanalyseerd. De gegevens worden opgenomen in een grote database.

27-11-2012 15:57 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws