Unieke gebeurtenis: zwaard van Grutte Pier vertrokken naar Holland (video)

Leeuwarder nieuws

Unieke gebeurtenis: zwaard van Grutte Pier vertrokken naar Holland (video)

LEEUWARDEN, 5 juli 2012 - Het zwaard van grutte Pier werd op 5 juli 2012 naar Rotterdam gebracht om bij de expositie geplaatst te worden over Nederlandse piraten. Bekijk de video.


(tekst: Fries Museum)

Kleine piraatjes onthalen nieuw topstuk voor expo ‘Echte piraten’

Primeur: Zwaard Grutte Pier gaat op reis naar Holland

Het zwaard van Nederlands bekendste piraat Grutte Pier gaat op 5 juli op reis. Het topstuk uit de Fries Museumcollectie gaat voor de eerste keer in zijn bestaan naar het gebied van de vijand, Holland. Leerlingen van openbare basisschool De Marnewier uit Kimswerd – het geboortedorp van Grutte Pier – begeleiden het zwaard vanuit Leeuwarden naar Rotterdam. In het Maritiem Museum Rotterdam nemen scholieren van de Nieuwe Park Rozenburgschool het zwaard in bewaring en wordt het topstuk als bruikleen opgenomen in de tentoonstelling ‘Echte Piraten’. Bij de opening van het Fries Museum in september 2013 is het zwaard van Grutte Pier weer in Leeuwarden te zien.

Unieke gebeurtenis op 5 juli

Met wapperende piratenvlaggen wachten de Friese nazaten van vrijheidsstrijder Grutte Pier (1480-1520) en de stadsgenoten van Rotterdams meest beruchte kaper Piet Hein (1577-1629) het kunsttransport met het zwaard op. Twee uitverkoren kinderen uit Kimswerd reizen vanuit Leeuwarden met het waardetransport mee om persoonlijk een oogje in het zeil te kunnen houden.

Hoofd collecties van het Maritiem Museum, Jeroen ter Brugge, pakt vervolgens het zwaard onder toeziend oog van de kinderen uit en vertelt hen het verhaal van Grutte Pier. Bezoekers kunnen vanaf 6 juli 2012 dit piratenzwaard zelf komen bekijken in de tentoonstelling ‘Echte piraten’.

6 juli nieuw in de expo: Zwaard van Grutte Pier

Het Maritiem Museum Rotterdam besteedt met de tentoonstelling ‘Echte piraten’ aandacht aan de middeleeuwse piraat Pier Gerlofs Donia. Zijn imposante lengte en meer dan normale spiervermogen (hij kon wel vijfhonderd kilo optillen) bezorgden hem de bijnaam Grutte Pier. Hij vocht voor behoud van vrijheid van Friesland en de Friezen. Na de verwoesting van zijn boerderij ging hij de strijd aan tegen de Saksen en de Hollanders. Het Maritiem Museum heeft speciaal voor de tentoonstelling zijn 6 kilo wegende helm in bruikleen gekregen van de stad Sneek. En vanaf 6 juli komt daar het door het Fries Museum als uitzonderlijke bruikleen aangeboden zwaard bij. Dit indrukwekkende zwaard van 2,13 meter moest vanwege zijn omvang en gewicht in beide handen worden vast gehouden. Volgens de overlevering onthoofdde hij met dit enorme stalen slagzwaard meerdere vijanden tegelijk.

Familietentoonstelling ‘Echte piraten’

Piraten kom je overal tegen: in geschiedenisboeken, in Hollywoodfilms en boeken, maar ook in het nieuws. Welke zijn echt en welke zijn verzonnen? Het Maritiem Museum Rotterdam neemt met de familietentoonstelling ‘Echte piraten’ de bezoeker mee op zoektocht naar de waarheid. Piraten zijn onlosmakelijk verbonden met onze scheepvaartgeschiedenis. Al in de tijd van Julius Caesar werden ze gevreesd op zee. Maar ook nu nog vormen piraten een bedreiging voor de scheepvaart en staan ze bekend als zeer gewelddadig. In Hollywood films, boeken en op tv worden piraten eerder als avontuurlijke held neergezet. Kapitein Haak, Long John Silver en Jack Sparrow spreken tot de verbeelding. In de tentoonstelling ‘Echte piraten’ duikt de bezoeker in de wereld van de piraterij en zal jong en oud ontdekken dat er nog veel te leren valt over de echte piraat.

De tentoonstelling ‘Echte piraten’ is te zien tot en met 8 september 2013. Geschikt voor kinderen van 8 -12 jaar met (groot) ouders.

Het vervoer van de leerlingen van obs De Marnewier uit Kimswerd naar Rotterdam is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Fryslân.

Nieuwe Fries Museum

Het nieuwe Fries Museum opent zijn deuren in september 2013. Het nieuwe Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in Nederland’. Over de elf steden en het platteland, de haat-liefde verhouding met het water, de zoektocht naar het typisch Friese en de plek van Friesland in de wereld. De schilderijen van Gerrit Benner, het zwaard van Grutte Pier, de film De Overval: samen vertellen ze het verhaal van Friesland. Ook het Fries Verzetsmuseum is een belangrijk onderdeel van het museum. Het nieuwe Fries Museum wordt een bruisende plek, met tentoonstellingen, activiteiten, evenementen, een winkel en een café met het mooiste terras van de stad. Het huidige museum aan de Turfmarkt is nog tot en met zondag 1 juli 2012 te bezoeken. Vanaf september 2013 kunnen bezoekers terecht in het nieuwe Fries Museum op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het zwaard van Grutte Pier schittert dan in een van de openingstentoonstellingen.

Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

www.friesmuseum.nl

Maritiem Museum Rotterdam

Midden in het bruisende hart van Rotterdam ligt het Maritiem Museum, het oudste scheepvaartmuseum van Nederland. Al generaties lang toont het museum zijn bezoekers de imposante maritieme geschiedenis van Nederland, met daarin een bijzondere positie voor de wereldhaven Rotterdam. Het museum vertelt niet alleen het verhaal van de rijke scheepsbouw- en scheepvaartgeschiedenis van ons land maar neemt de bezoeker, jong én oud, ook mee naar de actualiteit en toekomst van deze boeiende maritieme wereld. www.maritiemmuseum.nl  


5-7-2012 13:39 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws