Eindelijk: fekaansie!! Maar waar gaan we naar toe?

Leeuwarder nieuws

Eindelijk: fekaansie!! Maar waar gaan we naar toe?

LEEUWARDEN, 10 juli 2013 - Het is half juni als ik dit schrijf en de langste dag nadert met rasse schreden. De vakanties staan voor de deur, maar het weer "liekt der niet op". Alleen een schitterende zomer kan ons het natte en 'suterige' voorjaar snel doen vergeten.


Waar gaan we naartoe? En wanneer? Het maken van plannen is ook nu een kwestie van 'plannen'. Rekening houden met collega's, wisselende schoolvakanties en de vraag: met de auto, de trein of het vliegtuig? Pure luxe waar we ons het hoofd over breken en van in de stress raken. Tegenwoordig is het heel gewoon om drie weken met 'fekaansie' te gaan maar vroeger…


 

Vakantie Ontspanning


 

Vroeger was er voor de wat minder bedeelde lagere schooljeugd de Vakantie Ontspanning. Met vanuit de gemeente georganiseerde vakantiepret. Oude foto´s uit 1935 laten kinderen zien die met veel enthousiasme staan te scheppen in een grote zandbak op de Wilhelminabaan. Van de Overdekte was op dat moment nog geen spoor te bekennen.


Wandelen naar Tietjerk


De activiteiten van de Vakantie Ontspanning hadden als uitvalsbasis de voetbalvelden aan het Fonteinland en die van v.v. Leeuwarden aan de Insulindestraat. Jongeren herinneren zich nog de wandeltochten naar de 'De Kleine Wielen' en naar de Berkenbosjes, langs de Harlingerstraatweg. Maar ook bereikten de kleine pootjes het Bos van de heer Ypey in Tietjerk en de speeltuin van De Kleine Bontekoe aan de Stienserdijk. Met de rondvaartboot ging het soms ook nog helemaal naar Klein Zwitserland aan het Bergumermeer.


Vaandeldrager


De V.O.-weken werden afgesloten met een heuse optocht die eindigde op het Zaailand. Begeleid door meerdere muziekkorpsen presenteerden alle groepen zich, ieder in zijn eigen, zelfgemaakte uitdossing. Alle groepen werden voorafgegaan door een eigen "vaandeldrager" met het nummer van de groep op een bord geverfd.


De Stins


Bij slecht weer werden er films gedraaid in de kantine van de blikfabriek en werd er voor het knutselen uitgeweken naar de Stins op de Voorstreek. Ook al zo'n historische plek. Want stond hier vroeger niet de Sint Catharinakerk? Jawel hoor, de kerk van de familie Van Cammingha, heersers over het buurtschap Hoek. In 1435 werden Hoek en de drie terpen in de binnenstad bij elkaar gevoegd en werd het ontstaan van Leeuwarden, met de toegekende stadsrechten, een feit.


Arendstuin


Vicaris van de Sint Catharinakerk was ene Van Aerssen. De man pachtte op loopafstand van zijn kerk een lapje grond, waarop hij aardappels en groente verbouwde. Niemand hoeft zich er over te verbazen dat die plek aan de Dokkumer Ee al snel bekend stond als Aerssen's tuin, in de volksmond verbasterd tot Arendstuin, de plek waar eens 'skool 7a' stond. De leerlingen van deze school, de latere Arendstuinschool, gingen voor de zomervakantie ook op schoolreisje, zoals dat bij de meeste scholen gebeurde. De school is verdwenen, maar de naam Arendstuin prijkt nog steeds op het straatnaambordje.


Watersport


De Dokkumer Ee was een belangrijke waterverbinding. Maar ook werd er -zij het in beperkte mate- aan watersport gedaan, maar de echte 'boatsjelui' vonden we vroeger toch aan het Vliet. Bij Marcus Aal en de misschien nog meer bekende Vlietster Hein Appeldoorn konden liefhebbers roeibootjes huren en via Schilkampen al snel op het grotere water uitkomen.


Voor de pleziervaarders hebben we tegenwoordig onze prachtige Prinsentuin, voor de tent- en caravankampeerder zijn er drie prachtige campings bij de stad, De Kleine Wielen, Taniaburg en Hiddemastate, maar in 1962 kampeerden de toeristen nog op de braakliggende graszoden van wat eens ons trotse ijsbaanterrein aan de Bleekerstraat was. Prettige vakantie.


Jaap de Groot

Foto Dikken & Hulsinga:

 
Terras en Panoramarestaurant aan het natuurbad de Kleine Wielen. Op deze plaats is later het Otterpark Aqualutra, nu Aqua Zoo, gevestigd.

10-7-2013 09:41 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws