Joop van den Ende zit Leeuwarder Taptoe dwars

Leeuwarder nieuws

Joop van den Ende zit Leeuwarder Taptoe dwars

LEEUWARDEN, 10 juli 2013 -  'Het evenement Taptoe Leeuwarden mag niet verloren gaan, maar we moeten het roer drastisch omgooien.' De naam Taptoe Leeuwarden gaat verdwijnen en wordt, als de plannen doorgaan, vervangen door een groter en breder opgezet muziekspektakel. Voorzitter Uppie Wierda en programmamaker Piet van Houten van Taptoe Leeuwarden maakten deze verandering onlangs bekend tijdens een persbijeenkomst in het WTC Hotel in Leeuwarden.


'Als we niet ingrijpen halen we het 40-jarig jubileum niet'

De mededelingen werden als positieve ontwikkeling in het bomvolle zaaltje gepresenteerd maar toch was er enige pijn bij de mannen zichtbaar. Taptoe Leeuwarden staat al jarenlang met stip bovenaan in de muziek- en showwereld. Maar de stijgende lijn in ontwikkeling is eruit en dat is fnuikend voor een organisatie die toonaangevend is in de muziekwereld. Er zijn drie grote problemen: het verenigingsleven loopt terug, sponsors haken af en de subsidiegevers verminderen hun bijdrage. 'Als we nu niet ingrijpen, dan is het gebeurd met de Taptoe en gaan we het 40-jarig jubileum niet halen', aldus Wierda. 'We vinden dat we dit bericht tijdig naar buiten moeten brengen om maatregelen te kunnen nemen. Ik ben blij met zoveel belangstelling, maar het is jammer dat wethouder Diks hier niet is. Ik had verwacht dat ze zou komen.'

De wethouder is van belang omdat de stad in allerlei publicaties blijk geeft om een festivalstad te willen worden. Vier of vijf grote festivals zouden als speerpunt moeten dienen om de stad het gewenste vriendelijke imago te verstrekken. Vriendelijk voor de burgers en mogelijk ondernemende investeerders. 'Wat is er dan mooier om ons plan als een van de nieuwe festivals te kwalificeren? We hebben de plannen al klaar', aldus Piet van Houten. 'Het zou mooi zijn wanneer een wethouder zou zeggen: daar gaan wij voor!' De organisatie voor het festijn in oktober gaat overigens gewoon door.

Al enkele jaren hangen er donkere wolken boven Taptoe Leeuwarden. Het bezoek aan Taptoe Leeuwarden daalt. Waren het tot voor enige jaren een dikke 5000 mensen die op het jaarlijkse muziekevenement afkwamen, de laatste editie duikelde het aantal onder de 3000 betalende bezoekers. 'Als je ziet dat je met meer dan een kwart terugloopt, dan moet je de bakens verzetten', zo vertelde Piet van Houten die de cijfers paraat had. Het evenement moet bij iedere opvoering ongeveer 93.000 euro ophoesten. Dat wordt bij elkaar gebracht door entreegelden en door subsidiegevers (32.000 euro), fondsen (27.000 euro) en sponsors (28.000 euro). Volgens Uppie Wierda zal de bijdrage van gemeente en provincie sterk verminderen. 'Ze hebben ons al gewaarschuwd. Ik denk dat de provincie zich terugtrekt en dat betekent een halvering van onze subsidie.'

Veel verenigingen kampen met een teruggang van leden. De verenigingen vormen de aanwas voor jong talent dat richting het podium wordt gestouwd. Als dat talent wegblijft, heeft dat automatisch gevolgen voor de podia. De tribunes van Taptoe Leeuwarden waren voor het grootste deel gevuld met ouders en grootouders, die zich vaak ook nog als vrijwilliger achter de schermen hun beste beentje voorzetten. Van Houten constateert de ontwikkeling gelaten en wijst nog op een ander fenomeen: Joop van den Ende. 'Het is allemaal anders geworden. Veel vermaak is gericht op het individu. Je ziet het op tv aan de programma's van Joop van den Ende. 'You 've got talent' en 'The X-factor' zijn gericht op het individu, dat zijn geen programma's die gericht zijn op het groepsproces. We voeren nu overleg over samenwerking met de Jeugd Dansopleiding Friesland, maar die hebben ons al gewaarschuwd: weet waar je aan begint, als ze hier voor het eerst binnenkomen, dan zijn het allemaal prinsesjes! Bevalt de aanpak hen niet, dan halen de ouders ze zo weer van les.'

Ook het militaristische karakter van de taptoe kwam tijdens de persbijeenkomst in het WTC aan de orde. Het heeft de organisatie wel wat dwars gezeten, zo vertelde Van Houten. Hoewel de showelementen tijdens de voorstellingen breed werden neergezet, bleef dit imago aan de taptoe kleven. 'We hebben er alles aan gedaan om er juist zoveel mogelijk andere elementen in te brengen, maar keer op keer hadden de foto's van musici in het gelid voorrang boven de andere artiesten. Dat is soms wel eens wat jammer.'

10-7-2013 09:47 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws