Juli 2013 in top 10 van warmste maanden, augustus begint met 35 graden

Leeuwarder nieuws

Juli 2013 in top 10 van warmste maanden, augustus begint met 35 graden

WAGENINGEN, 30 juli 2013 - Deze julimaand is een van de warmere uit de geschiedenis en koerst af op een 8e plek sinds het begin van de meetreeks in 1901. Augustus begint meteen ook weer heet, met op vrijdag zelfs temperaturen tot 35 graden.


Intussen is wel duidelijk dat de bijna aflopende julimaand, door de vele warmte van de laatste twee weken, toch tot een zomermaand van groot formaat heeft weten uit te groeien. Met nog een paar dagen te gaan, stevenen we af op een gemiddelde temperatuur van iets meer dan 19 graden, ruim een graad boven het langjarige gemiddelde van 17,9 graden. En daarmee ligt een top 10 positie in het klassement van warmste julimaanden voor het oprapen. Zoals het nu lijkt gaan voor een achtste plek. En daarmee komt dan eindelijk een einde aan de lange reeks van koude maanden die het jaar 2013 tot nu toe heeft gekenmerkt.

Augustus begint eind deze week direct weer met nieuwe hitte. Bij volop zonneschijn wordt het donderdag op de eerste plaatsen al 30 graden. Vrijdag komt in het zuidoosten de 35-gradengrens in zicht. In het weekend neemt de kans op een onweersbui toe.

Oorzaak van de hernieuwde hitte is het samenspel tussen een hogedrukgebied dat zich boven het Europese continent opnieuw gaat opbouwen en een depressie boven de oceaan. Tussen beide weerssystemen in komt een hete zuidelijke luchtstroom van boven Afrika en Zuid-Europa op gang.

Meer informatie
Meteo Consult BV, Meteogroup
www.meteoconsult.nl
www.weer.nl

30-7-2013 08:40 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws