Froukje Kits over Carwash Hemrik: ‘Dit is echt gaaf!’

Leeuwarder nieuws

Froukje Kits over Carwash Hemrik: ‘Dit is echt gaaf!’

LEEUWARDEN, 8 juli 2013 -  “Dit is echt gaaf!” Froukje Kits is meteen enthousiast als ze ziet hoe professioneel Carwash Hemrik is opgezet. “Alles gaat volautomatisch en dat vind ik wel heel fijn. Meestal word ik namelijk een beetje claustrofobisch als ik in de auto moet zitten terwijl zo’n machine er overheen poetst. Maar dit is heerlijk relaxed!”


De prachtige auto die Froukje laat wassen en poetsen is een Alfa Romeo Giulietta. “Van dealer Jelle Talsma mocht ik deze prachtige Italiaan voor de gelegenheid even testen. En dat doe ik graag, want ik ben gek op alles wat met Italië te maken heeft. Een heerlijk land in alle opzichten!” Over de auto is Froukje meer dan tevreden: “Deze wagen heeft echt karakter en temperament. Op de weg is ie heel sportief en hij stuurt prachtig precies, helemaal top! En dat deze Giulietta er ook nog eens fantastisch uitziet, dat ontgaat natuurlijk niemand met een beetje gevoel voor design.”

 

Bekijk hier alle foto's!


Schoonheidssalon


Terwijl de mooie laklaag van de auto wordt behandeld als in een schoonheidssalon, drinkt de zangeres ontspannen een bakje thee. Froukje Kits is al meer dan 20 jaar het gezicht van topcoverband Boulevard en Froukje zag in de loop van al die jaren zo’n beetje alle feesttenten en concertzalen van ons land. “Door al deze jaren heen zijn er altijd wel wat wisselingen geweest in de bezetting van de band, maar altijd is het superleuk. Samen muziek maken is dan ook bijna het leukste dat er is.”


Glemmer Beach


Naast haar bandleven werkt Froukje op kantoor bij MBN Producties. “Daar ben ik onder meer verantwoordelijk voor pers en promotie rond onder meer Syb van der Ploeg en de Kast. Daarnaast organiseren we elk jaar een aantal muziekevenementen, waaronder The Best of Britain, Motel Westcoast en Glemmer Beach, dit jaar op 22, 23 en 24 augustus. Het is onze ’drive’ om mensen tijdens Glemmer te verbinden en te laten genieten van topartiesten als Racoon en Kane, strand, zee, heerlijk eten en drinken en als het even kan: de zon. Genieten dus!”


Smile


Nadat de was is ingepoetst en de Alfa werkelijk kurkdroog is afgeleverd, stapt Froukje tot haar genoegen snel weer in. “Rijden in deze auto is echt een feestje, zeker nu ie weer helemaal glanst. Echt een auto om de blits mee te maken”, glundert ze met een smile van oor tot oor. “See you at Glemmer Beach”, lacht ze, waarna ze met een sierlijke zwaai het terrein afrijdt.

 

+++

 

Carwash De Hemrik


‘Schoon als toen je de eerste keer instapte’


Wie echt van zijn auto houdt, die wast ‘m met de hand. Of toch niet? “Neem van mij aan: met de hand wassen is voor de lak het gevaarlijkste dat er is. Vaak wordt het zand er te weinig afgespoten, waardoor het later bij het wassen in een emmer met tien liter water komt. Bij het wassen poets je dat zand dus steeds weer over de lak. Je snapt wat er dan gebeurt”, zo vertelt Arjen van den Belt, samen met zijn broer Gerrit eigenaar van Carwash De Hemrik.


Het bedrijf investeerde onlangs fors in een nieuwe wasstraat die zijn gelijke in Leeuwarden niet kent. “We hebben ons dan ook heel goed georiënteerd op de manieren en machines die er zijn en deze Duitse wasstraat is echt top”, aldus Van den Belt. Toch begint het hele proces niet met apparaten, maar met mensen. “Kijk, een machine kan niet alles”, zegt Van den Belt. “Daarom worden klanten altijd eerst vriendelijk ontvangen door één van de medewerkers. Die nevelt de auto in met milieuvriendelijke chemicaliën, reinigt de lastige hoekjes en vooral ook de velgen. Deze voorbehandeling krijgt een vervolg onder een schuimboog. Zo wordt de auto goed ingezeept om daarna verder te worden getransporteerd naar de borstels. Ik zeg getransporteerd, want de bestuurder is allang uitgestapt en drinkt rustig een bakje koffie in onze panoramahal terwijl hij of zij van achter glas toekijkt naar het reinigingsproces.”


Snelheid en precisie


De borstels zijn een verhaal apart. “Vroeger had je van die harde borstels met haren. Die boenden ook de lak wel eens mee en daarom worden tegenwoordig microvezelborstel gebruikt. Die zijn zacht, maar maken door hun snelheid en precisie wel heel goed schoon.” De eigenaar kan zijn auto na het wassen een schoonheidsbehandeling laten geven in vorm van verschillende soorten wax. “Onze poetspramma’s zijn erg geavanceerd en we bieden keuze uit verschillende soorten wax, waarvan de Parelwax de beste is. Die houdt het langste en beschermt optimaal tegen uv-straling uit zonlicht. Wie dat wil kan daarna op de natte auto nog een echte waslaag laten inpoetsen. Daarna wordt de auto gedroogd, een belangrijk onderdeel van het hele proces. Een natte auto trekt immers meteen bij het wegrijden alweer vuil en zand aan. Onze machine maakt daarom alles écht helemaal droog.” En dat, zo bleek uit onderzoek, vinden klanten belangrijk. “Net als schone velgen, die om die reden bijzondere aandacht krijgen.”


Micro-organismen


Voor het snel, maar meer oppervlakkig reinigen van een auto kan men overigens óók bij Carwash De Hemrik terecht. “We hebben vier prima boxen en goed om te weten is dat hier ook meteen tegen een scherpe prijs kan worden getankt”, zegt Van den Belt, wiens bedrijf ook in Drachten een wasstraat exploiteert, naast maar liefst 21 tankstations. “Overigens niet die op De Hemrik staat. Maar we hebben het wel in de planning, net als nog eens drie andere stations.” En hoewel fossiele brandstoffen bekend staan om hun vervuilende eigenschappen, streeft Van den Belt juist milieuvriendelijkheid na. “Daarom staat er in Leeuwarden een windmolen: we leveren onze eigen energie. Ook is geïnvesteerd in een waterzuiveringsinstallatie op basis van micro-organismen. Daardoor kan 95 tot 97 procent van het water uit de carwash worden gerecycled.” Van den Belt wil dus zo duurzaam mogelijk ondernemen, maar uiteindelijk doet hij zijn werk voor de klant. “Een blije klant die trots weer in zijn auto stapt met hetzelfde gevoel als toen hij er voor de eerste keer verliefd op werd.”


Bekijk de foto's

8-7-2013 12:15 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws