JWAT: Jongeren Werken Aan Toekomst in Leeuwarden

Leeuwarder nieuws

JWAT: Jongeren Werken Aan Toekomst in Leeuwarden

LEEUWARDEN, 9 juli 2013 - Het Zakgeldproject werd in Leeuwarden in korte tijd een begrip. Jongeren konden klusjes doen bij bedrijven, verdienden een zakcent en kregen loopbaanbegeleiding. Een win – winsituatie dus. Na een lange periode van succes is sinds kort onder aanvoering van Welzijn Centraal een nieuwe, nog meer geprofessionaliseerde versie opgestart: JWAT, Jongeren Werken Aan Toekomst.


“Iedereen tussen de 13 en 16 jaar kan in principe deelnemen aan JWAT, maar de primaire doelgroep is vooral de jeugd die via het jongerenwerk in beeld komt”, vertelt Lia Dekker, namens Welzijn Centraal coördinator van het project. “Vanuit de vragen: ‘Wat is jouw ambitie en wat is jouw talent?’ werken we met partners aan de toekomst van de jongeren.” Naast Welzijn Centraal zijn onder meer Bibliotheek Bilgaard, Elkien, WoonFriesland en Present Promotions betrokken bij JWAT. Dekker: “De laatste organisatie geeft bijvoorbeeld workshops onder de titel ‘Werken aan jezelf’. Daarbij komen zaken aan de orde als presentatie, het schrijven van een cv en het sollicitatiegesprek.”


Social Work


“De eigen kracht, empowerment, staat bij JWAT centraal”, zegt Miloeska, die net als haar collega Sam de studie Social Work aan de NHL volgt. Samen doen ze bij JWAT praktijkervaring op. “Prachtig om te doen, al is het niet altijd heel makkelijk”, zegt Sam. “Maar met wat overwicht, humor, respect, geduld en improvisatie komen we een heel eind.” “Wat we merken is dat de talenten van de jongeren vaak worden geremd, bijvoorbeeld door hun afkomst of leefomstandigheden”, vertelt Miloeska. “Als begeleiders is het onze taak om ze op een losse manier een houding en kennis mee te geven die helpt een paar stappen verder te komen.”


Rapper JayJay


De gelaagdheid van de aanpak van JWAT ontgaat de jongeren niet. “Alleen al door goed te kijken naar het proces van JWAT word ik wijzer”, zegt Don (14) uit de Vrijheidswijk. “Met mensen omgaan vind ik dan ook boeiend. Het zou zo maar kunnen dat ik later leraar word. Of dokter.” De leerling van Piter Jelles is serieus bezig met de toekomst, meer dan je misschien zou verwachten. “Daarom houd ik ook zo van rapper JayJay, een jongen met een boodschap.”


Aanmoediging


Endrizzi (16) is blij dat hij in Bilgaard woont. “Ik voel me er vrij.” Door JWAT draagt hij nog eens extra bij aan de leefbaarheid van de wijk. “We maken onder begeleiding en in groepjes de straten schoon en dat is leuk werk.” Het project ervaart Endrizzi als heel positief. “Ik zie het als een mooie aanmoediging.” Na de zomer stapt hij over van VSO Leeuwarden naar het MBO. “Ik wil graag de bediening in en op termijn zou ik misschien een eigen restaurant willen. Zo’n zaak met hele mooie foto’s aan de muur, want fotografie is naast koken een grote hobby van mij.”

9-7-2013 09:17 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws