Leeuwarder nieuws

29 maart open Hackerspace dag bij Frack in Leeuwarden

LEEUWARDEN, maart 2014 - De Nederlandse hackerspaces houden op zaterdag 29 maart voor de 3e keer een open dag. In Leeuwarden opent Frack op het Zuiderplein 33 de deuren voor het publiek van 10.00 - 17.00 uur.


- ingezonden -

3D-geprinte koekjesvormen ontwerpen, zeep maken, je eigen meubels frezen, de kleuren van je woonkamerlampen aanpassen aan de film die je kijkt en controleren hoe veilig Whatsapp nu echt is. Het kan allemaal in een hackerspace. Een hackerspaceiseen ruimte waarin creatievelingen, technici, juristen en andere geïnteresseerden bij elkaar komen om samen te werken aan, na te denkenover, en te praten over zeer uiteenlopende onderwerpen.
"Sommige van deze projecten zijn heel praktisch van aard, anderen zijn meer 'omdat het kan'. Wat altijd hetzelfde blijft is ons doel om kennis te vergaren, samen te werken en kennis te delen", aldus de oprichtster van Hackerspace Frack, Jildou Gerritsma.

Dat die kennis gedeeld moet worden laten de leden van de Nederlandse hackerspaces dan ook graag zien door alle nieuwsgierigen uit te nodigen om eens een kijkje te nemen wat er allemaal mogelijk is. Dan wordt ook duidelijk dat hacken al lang niet meer iets is dat alleen op een computerscherm gebeurt.
Hackerspace Bitlair, in Amersfoort, bouwt bijvoorbeeld een100Wlasercutter, de Amsterdamse hackerspace, Techinc, heeft twee 3Dprinters en hackerspace Frack in Leeuwarden heeft dan weer een freesmachine. "De hackerspaces vullen elkaar graag aan en werken samen waar mogelijk. Op die manier kunnen we leren van elkaars fouten, onze kennis vergroten en kunnen verschillende interessante projecten over het hele land aangeboden worden", legt Dave Borghuisuit, de oprichter van Tkkrlab.

Naast het bouwen van machines wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan projecten om de voordeur van een hackerspace op afstand te openen, of de temperatuur van verschillende ruimtes via het internet te kunnen beinvloeden. Ook wordt er samengewerkt met een bibliotheek om soldeerlessen aan kinderen te geven, worden er op verschillende locaties workshops gegeven om uit te leggen hoe privacy beschermd kan worden en wordt er samengewerkt met gemeentes op het gebied van beveiliging en open data.

De open dag is een kleurrijk geheel met activiteiten door het hele land en iedere hackerspace geeft hieraan een eigen invulling. Voor een overzicht van de activiteiten en openingstijden kan men terecht op hackerspaces.nl of op de website van de lokale space.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Vanaf 10:00 uur ‘s ochtends zijn de deuren geopend en om 17:00 is het dagprogramma afgelopen. Sommige spaces starten later of zijn ook ‘s avonds geopend.

Alle 11 Nederlandse hackerspaces doen mee, kijk voor meer informatie over het programma in Leeuwarden op: Frack

De volledige lijst van nationale en internationale deelnemende spaces is te vinden op: pad.bitlair.nl/p/OpenHackerspacesParticipating

24-3-2014 14:28 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws