Leeuwarder nieuws

Werkwijze KNO-poli Leeuwarden inspiratiebron voor Russische artsen

LEEUWARDER, 27 maart 2014 - Een delegatie van zeventien Russische KNO-artsen bezoekt op maandag 31 maart het Medisch Centrum Leeuwarden. Zij komen zich met name op de hoogte stellen van de werkwijze en de inrichting van de polikliniek Keel- Neus en Oorheelkunde (KNO) in het MCL. De Russische artsen oriënteren zich op een andere werkwijze en inrichting in de eigen kliniek. Het bezoek van de Russische delegatie wordt georganiseerd door het Leeuwarder bedrijf Entermed.
- ingezonden -

De KNO-poli werkt al geruime tijd volgens een geheel eigen concept en met een werkwijze die anders is dan in andere ziekenhuizen. Per twee spreekkamers (dus twee artsen) is er één zeer volledig ingerichte microscopiekamer. Die is uitgebreider ingericht dan wat men standaard in een KNO-ruimte kan verwachten. Er kunnen veel verschillende ingrepen worden uitgevoerd. De beide artsen delen ook een balie en een assistente. Door deze werkwijze is de efficiency sterk toegenomen; elke KNO-arts kan per dag rond de 50 patiënten ontvangen.

KNO-arts Herbert van den Berge is de geestelijk vader van de patiëntenlogistiek op de afdeling. De KNO-polikliniek krijgt wel vaker collega's uit binnen- en buitenland over de vloer. Van den Berge: "De meeste KNO-artsen vinden het geweldig, en vinden de KNO-poli in Leeuwarden de beste afdeling die ze ooit hebben gezien. Er wordt heel efficiënt gewerkt. Patiënt en arts zitten aan een ronde tafel. Zelfs de onderzoeksstoel is een eigen idee. We hebben letterlijk heel korte lijnen. We kunnen een brede reeks ingrepen hier op de afdeling doen, daar is dus geen operatiekamer voor nodig. Sommige patiënten kunnen we zelfs in een 'one stop shop' onderzoeken en behandelen." De interesse voor de Leeuwarder KNO-poli gaat ver. Van den Berge: 'In Qatar wordt momenteel een ziekenhuis gebouwd waarvan de KNO-afdeling eigenlijk een complete kopie is van ónze afdeling.'

De KNO-artsen in het MCL ontwikkelden het nieuwe concept in samenwerking met het Leeuwarder bedrijf Entermed. Ian Tickton van Entermed: "In Rusland worden alle chirurgische ingrepen op de operatiekamer gedaan en in bijna alle gevallen zijn de KNO-afdelingen in Rusland niet op chirurgische ingrepen ingesteld. Ons doel is een andere werk- en denkwijze in dat opzicht in Rusland te introduceren." De Russische artsen komen uit o.a. Moskou, Perm, Kazan, Kirov, Irkutsk, Stavropol en Krasnoyarsk. De bezoekende artsen geven vrijwel allemaal leiding aan een KNO-afdeling in een groot ziekenhuis.

De Russische delegatie bezoekt op 31 maart 's morgens het bedrijf Entermed in Leeuwarden. In de middag staat een bezoek aan het MCL op het programma. De Russen krijgen informatie over het MCL en zullen de KNO-poli bezoeken. Ze zullen ook via beeldverbinding getuige zijn van een aantal ingrepen door KNO-artsen in het MCL.

27-3-2014 10:53 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws