Iryoku pakt zes nationale karatetitels in Ureterp

Sport

Iryoku pakt zes nationale karatetitels in Ureterp

LEEUWARDEN, 9 maart 2015 -  Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens heeft afgelopen zaterdag zes eerste plaatsen veroverd bij het Open Nederlands Shinkyokushin Karate Kampioenschap (jeugd en junioren) in Ureterp. Op het onderdeel kata (loopvormen) was er goud voor Lauren van der Zee (16) en Jorn Cuperus (11) uit Leeuwarden. Van der Zee eindigde ook als eerste bij kumite (vrije gevecht), net als plaatsgenote Celina Ritzema (11). Jesse Swart (13) en Egbert-Jan Pool (15) uit Hallum werden eveneens kumite-kampioen.


Kata Jorn Cuperus en Lauren van der Zee wisten in hun poule door te dringen tot de finale. Hierin slaagden ook Sido de Haan (11) uit Berlikum en Hallumers Adze Swart (10) en Egbert-Jan Pool. Cuperus en Van der Zee overtuigden de jury in de slotronde opnieuw met een zeer goed uitgevoerde kata en werden beloond met de beste scores. Swart pakte voldoende punten voor het NK-brons. De Haan en Pool grepen in hun poule net naast het eremetaal. Zij eindigden op de vierde plek.

Kumite Celina Ritzema pakte in haar poule het NK-goud. Zij moest zich in drie wedstrijden bewijzen en versloeg al haar tegenstanders. Het eerste gevecht werd met een ippon (vol punt) in de wacht gesleept. Jesse Swart verscheen viermaal op de mat. Drie keer stapte hij er weer als winnaar vanaf, eenmaal eindigde strijd onbeslist. Ook Swart wist een ippon te scoren. Egbert-Jan Pool moest één tegenstander zien te verslaan en slaagde in die missie. Een knappe prestatie aangezien zijn opponent een stuk zwaarder was. Het prestigeduel bestond uit twee ronden. Beiden kwamen overtuigend op naam van Pool.

Lauren van Zee kende een spannende eerste strijd, die nipt in haar voordeel eindigde. De meervoudig titelhoudster was volledig in haar element in het tweede duel. Hierbij was een waza-ari (half punt), dankzij een goed geplaatste mawashi geri (cirkelschop), doorslaggevend. Van der Zee werd in Ureterp terzijde gestaan door bondscoach Tristan Thiele. De pupil van Iryoku maakt deel uit van de Nederlandse selectie die meedoet aan het aankomende Europees Kampioenschap Shinkyokushin Karate, op 17 en 18 april in Warschau.

Karatevereniging Iryoku
Karatevereniging Iryoku (wilskracht) is dé karatevereniging in Leeuwarden waar al meer dan twintig jaar het Kyokushin Karate van Masutatsu Oyama wordt onderwezen. Gilbert Cleveringa (secretaris/penningmeester, 5e dan) en Arend Mud (voorzitter, 2e dan) zijn de oprichters. Iryoku heeft vijf scholen in Friesland, vier in Leeuwarden en één in Stiens.

(Shin)Kyokushin Karate
(Shin)Kyokushin Karate is full-contactkarate. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. (Shin)Kyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het (Shin)Kyokushin Karate.

9-3-2015 15:03 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Sport

Meer Sport