3 april praten over plaatjes kopen en draaien  in Leeuwarden in de jaren zeventig

Uitgaan

3 april praten over plaatjes kopen en draaien in Leeuwarden in de jaren zeventig

LEEUWARDEN, 2011 - Zondag 3 april vanaf 14 uur houden Ritsko van Vliet en Wobbe van Seijen bij Historisch Centrum Leeuwarden een lezing over plaatjes kopen en draaien in het Leeuwarden van de zeventiger jaren. Sido Martens geeft een muzikal optreden.


Ritsko neemt natuurlijk plaats achter de drive-in discotheek. Toendertijd werkte Van Vliet als discjockey in binnen- en buitenland, Wobbe van Seijen was eigenaar van platenzaak Bij de Put en het platenlabel Universe. Martens had in 1974 met Fungus de landelijke hit 'Kaapren Varen'.

Wobbe van Seyen
Wobbe van Seyen begon in 1965 Bij de Put in Leeuwarden de gelijknamige platenzaak. Na een paar jaar verhuisde hij naar de Wirdumerdijk, waar de winkel zich specialiseerde in blues, folk, progressieve rock en Amerikaanse import.  Als oprichter van het Universe label produceerde hij voor Cuby, Livin Blues en Rob Hoeke. Hij ontdekte Herman Brood en bracht zijn eerste plaat uit. Door zijn pionieren kregen Friese bands een landelijk podium.

Ritsko van Vliet
Ritsko van Vliet begon in 1970 als discjockey in de Crazy Horse Saloon in Leeuwarden. Het werk bracht hem ook veel in Duitsland, waar dankzij de piratenzenders Nederlandse diskjockeys erg gewild waren. In 1972 stond hij samen met de Leeuwarders Sierk Goedemoed en André de Groot in de landelijke finale van de Gouden Microfoon. Van 1975 tot 1980 was hij vaste disckjockey van La Bella. Hij combineerde dit met de start van een carrière als goochelaar-illusionist.

Sido Martens
Sido Martens begon zijn carrière eind jaren zestig als duo met Piet Kok. Met Liedwien Schaper en Nanne Kalma werd rond 1972 de Friese oer-folkgroep Farmers Union opgericht. Hij 'schitterde' in 2003 nog in het NPS-programma 'Single Luck'. Hij deed dat met de groep Fungus, waarmee de Fries nationaal succes verwierf. Zowel met Fungus als solomuzikant speelde hij op het befaamde Pinkpop-festival.

Het Historisch Centrum Leeuwarden organiseert deze lezing in het kader van de tentoonstelling 'Langharig Leeuwarden' . Enkele jaren geleden kreeg het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) de beschikking over de foto- en negatieven collecties van Sikke Doele, Piter Doele en Paul Janssen met prachtige beelden van Leeuwarden uit jaren '60 en '70. Voor de tentoonstelling is volop uit deze collecties geput. Onder de dezelfde naam 'Langharig Leeuwarden' is een boek verschenen, waarin ook aandacht voor de discotheken Vat '69 en La Bella.

Meer info:
frieschpoparchief.blogspot.com/2009/06/wobbe-van-sijen-platenbaas-universe.html
www.sidomartens.com
www.ritskovanvliet.nl

Bij de foto: La Bella
Tekst en foto: Ritsko van Vliet

2-4-2011 19:41 1 reacties

Reacties (1)

Bij de Put platenzaak ...die heeft ook in Sneek gezeten,zijn daar nog foto’s van?
Die zou ik dolgraag willen hebben

Geplaatst door Herma Hofstee op 12-3-2018 15:22
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan