11 oktober Lezing Meindert Schroor: Leeuwarden in de tijd van Saskia

Uitgaan

11 oktober Lezing Meindert Schroor: Leeuwarden in de tijd van Saskia

LEEUWARDEN, 2012 - Donderdag 11 oktober geeft Meindert Schroor - als onderdeel van de maand van de Leeuwarder Geschiedenis - in het HCL een lezing over de kaart van Johannes Sems uit 1603. Die kaart wordt nu opnieuw uitgegeven en het eerste exemplaar wordt deze avond uitgereikt.


Schroor vertelt aan de hand van deze kaart over aspecten van de stedelijke ontwikkeling van Leeuwarden. Aan het begin van de zeventiende eeuw woonde Saskia van Uylenburgh met haar familie aan de Ossekop in Leeuwarden. In 1603 maakte de cartograaf Johan Sems een gedetailleerde kaart van het Leeuwarden waarin Saskia werd geboren. De kaart bevat ook nu nog een schat aan informatie over de ontwikkeling van Leeuwarden vanaf het begin van de zeventiende eeuw. Ook wordt op deze avond de heruitgave gepresenteerd.

Deze kaart, een lofzang op de Friese hoofdstad, staand op de drempel van de Gouden Eeuw wordt in stijl opnieuw uitgegeven en voorzien van bijzondere achtergrondinformatie. Hij is geschreven door sociaalgeograaf en carthografie deskundige: Meindert Schroor. De kaart geeft een uiterst gedetailleerde weergave van de bebouwing in de stad en wordt tot op de dag van vandaag als historische informatiebron gebruikt. Reis met de kaart naar het Leeuwarden van de vroege zeventiende eeuw, ook de tijd dat Saskia van Uylenburgh door de straten van de Friese hoofdstad liep! (tekst Platform GRAS)

De lezing en de heruitgave van de kaart uit 1603 zijn in een samenwerkingsverband tussen Platform GRAS, Historisch Centrum Leeuwarden en ARKfryslân tot stand gekomen. Het eerste exemplaar van de kaart wordt aangeboden aan Ap Timermans, oud wethouder en huidig secretaris van ARK

Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Aanvang: 20.00 uur. Organisatie: Platform GRAS, ARK en HCL.

Afbeelding: kaart van Sems uit 1603 in een zwart wit versie (collectie: Historisch Centrum Leeuwarden)


11-10-2012 12:35 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan