Uitgaan

Tentoonstelling onbekend werk schilder Gerben Rypma in Tresoar

LEEUWARDEN, juni 2015 - Vanaf vrijdag 5 juni is er in Tresoar te Leeuwarden een bijzondere tentoonstelling van – tot nu toe onbekend – werk van de Friese schilder-dichter Gerben Rypma (1878-1963).


Het gaat om een grote collectie tekeningen en aquarellen die vlot en met ‘schwung’ gemaakt zijn
en komt uit de nalatenschap van Rypma’s oomzegger, de Leeuwarder kunstschilder, Meinte Walta (1920-2002).

Walta heeft in 1946 en 1947 voor het eerst werk van Gerben Rypma gekocht; met opzet geen traditionele schilderijen van landschappen, zoals de meeste verzamelaars dat wel deden, maar tekeningen en schetsen. Volgens Walta waren die werken vlotter en vormden ze juist het ‘ware handschrift’ van Gerben Rypma.

Meinte Walta, werkte destijds voor de Leeuwarder Papierwaren Fabriek. Hij ruilde schetsen met Rypma tegen afvalpapier van de fabriek. Materiaal dat Rypma toen als armlastige kunstenaar goed kon gebruiken. Dat was beter dan het worstelen met behangpapier, achterkant van sigarendoosjes en foto’s of papieren zakjes.

Toen de schilder Gerben Rypma in 1963 stierf is er een veiling van de inboedel gehouden. Mensen hadden ook toen meer belangstelling voor de klassieke landschappen als voor de schetsen en aquarellen. Zodoende kwam er nog meer materiaal bij Meinte Walta terecht, die er gelukkig altijd goed op heeft gepast. Na het overlijden van Walta senior in 2002 heeft zoon Jaring Walta al dit werk digitaal gedocumenteerd. De werken zijn nooit eerder tentoongesteld of gepubliceerd.

Het bestuur van de Gerben Rypma Stifting, organisator van de Tentoonstelling in Tresoar, is er zeer mee ingenomen dat deze verzameling goed bewaard is gebleven en nu de gehele zomer voor publiek te zien is in Tresoar.

Tresoar Leeuwarden, Boterhoek 1, Leeuwarden
Vanaf vrijdag 5 juni tot en met vrijdag 28 augustus 2015
Openingstijden: maandag 13.00–17.00 uur en dinsdag t.e.m. vrijdag 09.00–17.00 uur
Toegang: gratis

5-6-2015 10:29 0 reacties

Reacties (0)

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Uitgaan

Meer Uitgaan